[Najava] Revija rekonstruiranih narodnih nošnji – “Obavljamo baštinu”

KUD „Lovor“ iz Trnjana u suradnji s Posudionicom i radionicom narodnih nošnji iz Zagreba, uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, grada Zagreba i općine Garčin već sedmu godinu za redom organizira manifestaciju „Obnavljamo baštinu – revija rekonstruiranih i restauriranih narodnih nošnji”.

Priredba će se održati u subotu, 28. listopada 2017. godine u Trnjanima kod Slavonskog Broda (Sportska dvorana, Ulica Sv. Marka 45) s početkom u 19:30 sati.

Ove godine manifestacija je, u odnosu na prethodne godine, uzdignuta na jednu višu razinu. U programu želimo predstaviti rekonstruirane, novo izrađene ženske i muške narodne nošnje, kako Hrvatske, tako i ostalih zemalja regije i šire (Srbija, Crna Gora, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Litva), kao i nošnje nacionalnih manjina (rumunjska, mađarska i slovačka).

Cilj ove manifestacije, koja je jedina ovakve vrste u Hrvatskoj, je potaknuti tradicijsko tekstilno rukotvorstvo i izradu narodnih nošnji.

Revija je natjecateljskoga karaktera. Međunarodni stručni žiri, koji se sastoji od etnologa i folklorista, dodijelit će tri nagrade pojedincima, grupama i udrugama koje su sudjelovale u izradi nošnji. Pravo predstavljanja na reviji imat će nošnje za koje je stručni žiri prethodno procijenio da zadovoljavaju potrebne stručne i estetske kriterije.

Uz pojedince, grupe i udruge koje će sudjelovati u natjecateljskom dijelu revije, program će biti obogaćen nastupima folklornih, pjevačkih te tamburaških skupina:

  1. HKUD „Radost“, Sela
  2. KUD „Dangubice“ Kuterevo
  3. ŽVS „Kraljice Bodroga“, Bački Monoštor
  4. KUD „Lovor“ Trnjani
  5. Svirači tradicijskih instrumenata Filip Kaurić, Mario Gusak i Slađan Poljak

Pozivamo Vas da 28.10.2017. budete u Trnjanima već od 19:00 h, kada će se odigrati veliko „Kolo u kesteniku“, u kojem sudjeluju svi izvođači, a pridružit ćete nam se i Vi, naši dragi posjetitelji. Od 19:30 h uživajte u bogatom programu!

 

Izvor: KUD “Lovor” Trnjani