Misa zahvalnica u župnoj crkvi u Garčinu

U nedjelju, 22.10.2017. godine, u Župnoj crkvi sv. Mateja apostola i evanđeliste u Garčinu proslavljena je svečana misa zahvalnica za plodove zemlje koju je predvodio župni upravitelj, svećenik Tomislav Karavidović.

Članovi KUD-a “Vjekoslav Klaić” iz Garčina i članovi MPS “Biđani” iz Bickog Sela rado su se odazvali na poziv svećenika kako bi uveličali misu zahvalnicu. Članovi KUD-a lijepo su uredili crkvu i uljepšali je za misno slavlje.

Članovi ova dva društva odjeveni u narodne nošnje na svečano ukrašen oltar u procesiji su prinosili darove zemlje, kruha, vode, vina, voća i povrća te cvijeća. Zajedno sa cijelom župom slavili smo i pridonosili darove zahvale, a sve je kako i priliči završilo kolom u crkvenom dvorištu.

Članovi KUD-a ovom su prigodom novom župniku poklonili svečanu misnicu.

Na misi zahvalnici dvije članice KUD-a iz Garčina bile su spremljene za misu večernicu. Razlog tome bio je što su članice u nedjelju poslijepodne sudjelovale u Sikirevcima na snimanju za “Projekt Tenerife”. Glavna tema toga snimanja bila je “motiv” (sunčana čipka s Tenerifa različitih motiva) pa su tom prigodom spremljene u nošnju s tim ručnim radom. Motiv sunčane čipke došao je u slavonsko selo Sikirevce s otočja Tenerifa tijekom 20-ih i 30-ih godina kroz novine i časopise. Prvotna svrha motiva bila je ukrašavanje tradicionalne odjeće, odnosno narodne nošnje – muških i ženskih košulja, pregača, marama, ali također i stolnjaka, jastuka, otaraka, ponjava i rupčića. Motivi su se izrađivali u raznim oblicima i veličinama, pa tako nalazimo motive u obliku srca, okrugle, četvrtaste i motive ovalnog oblika.

Slike će Vam prenijeti nedjeljnu ljepotu u ponos u našoj župi. Sve slike možete pogledati ovdje.

 

 

Izvor: KUD “Vjekoslav Klaić” Garčin, Župa sv. Mateja Apostola i Evanđeliste Garčin, 035portal