Revija rekonstruiranih narodnih nošnji – “Obavljamo baštinu”

Jučer je, 28.10.2017. godine, KUD „Lovor“ iz Trnjana u suradnji s Posudionicom i radionicom narodnih nošnji iz Zagreba, uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, grada Zagreba i općine Garčin sedmu godinu za redom organizirao manifestaciju „Obnavljamo baštinu – revija rekonstruiranih i restauriranih narodnih nošnji”.

Na jučerašnjoj manifestaciji u Trnajnima posjetitelji su mogli uživati u ljepotama tradicijskih nošnji Slavonije, ali i nošnji porijeklom iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Litve. Cilj ove manifestacije bio je potaknuti tradicijsko tekstilno rukotvorstvo i izradu narodnih nošnji.

Stručni žiri dodijelio je nagrade u tri kategorije: pojedincima, grupama i udrugama koje su sudjelovale u izradi tradicijskih nošnji.

Prvo mjesto u kategoriji rekonstrukcije narodnih nošnji Hrvatske osvojio je Stjepan Vučković iz Beravaca i grupa Izrađivača Slavonija iz Beravaca. Pobjedničku nošnju nosila je Eva Plavšić iz Beravaca. Drugo mjesto u istoj ovoj kategoriji osvojio je Dragan Dražić iz Selne.

Eva Plavšić iz Beravaca – 1. mjesto

 

Nošnja Dragana Dražića – 2. mjesto

U kategoriji nošnji drugih naroda prvu nagradu osvojili su predstavnici Srpskog kulturnog centra Vuk Karadžić Stefanović iz Bačke Topole koji su se predstavili s nošnjama Šumadije i okolice Užica u Republici Srbiji. Posebne su bile nošnje iz daleke Litve koje su osvojile drugu nagradu. Nošnje Litve predstavljale su Barbara Koledić i Matea Vinarić, članice KUD-a “Tomislav” iz Donjih Andrijevaca.

Nošnje Litve

Na natjecanju su ove godine prvi puta sudjelovale narodne nošnje nacionalnih manjina. Tako su se na manifestaciji prikazale nošnje rumunjske nacionalne manjine (Uzdin, Vojvodina – Srbija), mađarske nacionalne manjine (Bogojevo, Vojvodina – Srbija) te slovačke nacionalne manjine (Selenča, Vojvodina – Srbija).

Uz bogatstvo narodnih nošnji na sinoćnjoj manifestaciji, posjetitelji su mogli uživati i u bogatom folklornom programu. U programu su sudjelovali KUD “”Dangubice” Kutarevo, HKUD “Radost” Sela, ŽVS “Kraljice Bodroga” Bački Monoštor i domaćin KUD “Lovor” Trnjani s odraslom i dječjom skupinom.

Fotografije sinoćnje manifestacije možete pronaći ovdje.