Izvješće DVD-a Garčin povodom 90 godina rada i djelovanja

Prošlo je punih 90 godina od kada je skupina uglednih garčinaca osnovala Dobrovoljno vatrogasno društvo Garčin čiji je prvi zapovjednik bio Petar Tomac. Već 1934. godine, biskup đakovački, inače rođeni garčinac msgr. Dr. Antun Akšamović blagoslovio je zastavu DVD-a koja i danas krasi naš vatrogasni dom.

 

Osnivači društva i prvi članovi su bili Vladoje Holik tadašnji župnik garčinski, Juraj Jureković mjesni trgovac, Petar Tomac učitelj, Zlatko Mažuran visoki carski službenik, Mato i Toma Balentović, Jakob Lassi, Josip Kremer i Nikola Vinković, svi mještani Garčina. Prvi zapovjednik vatrogasnog društva bio je Petar Tomac. Domaći sin, đakovački biskup dr. Antun Akšamović posvetio je vatrogasnu zastavu lipnja 1934. godine a kuma posvećenju zastave bila je ugledna garčinka Matilda Jureković. Ta prelijepa zastava izvezena je rukama žena iz Garčina i danas krasi prostorije našeg malog vatrogasnog doma koji je sagrađen oko 1960. godine. Godine 1934. kupljena je prva vatrogasna štrcaljka dakako na ručni pogon na zaprežnim kolima.

 

Dobrovoljno vatrogasno društvo kroz svoju dugu povijest nije gasilo samo požare, nego je bilo mjesto i način čuvanja i njegovanja hrvatske kulture i običaja. U okviru društva djelovale su tamburaška, folklorna i dramska sekcija. Održavajući priredbe djelomično su osiguravali sredstva za kupovanje vatrogasne opreme, ali su pomagali i mjesnom nogometnom društvu „Gardun“ i KUD-u „Vjekoslav Klaić“. Kao rijetko koje društvo, bili su dobro organizirani, te su nesebično pomagali drugim društvima u susjednim selima. Kroz sve godine postojanja vodila se velika briga o opremi i školovanju kadra, pa je tih godina mještanin August Ivanišić postao prvi vatrogasni časnik u okolini. Po sjećanjima najstarijih vatrogasaca predsjednici društava u novijoj povijesti bili su: Antun Milanović, Ivan Akšamović, Ferda Ivanović (Marinov), Šimo Poličić, Đuro (Đuka ) Đurić, Josip Đurić, Rudolf Rajt, Luka Bitunjac, Antun Đurić, Mato Saili, Luka Đurić, Željko Vinković i sadašnji Božidar Biondić.

 

Brojni su vatrogasci kroz dugu povijest našeg društva, gaseći požare ali i pomažući u drugim nepogodama i nesrećama, dobili brojna visoka priznanja tadašnjeg vatrogasnog saveza kotara i općine Brod do Vatrogasnog saveza Hrvatske. Svima hvala za njihov rad i zalaganje. Na nama ostaje obaveza da ta priznanja, moguće sačuvane fotografije iz obiteljskih albuma i dokumente sakupimo i složimo u trajan postav u našim prostorijama.

 

U vrijeme Domovinskog rata, društvo je dalo nemjerljiv doprinos. Svojim kombijem danonoćno je prevozilo izbjeglice i prognanike pa i kad su padale granate. U žitna polja prevozili su dežurne grupe na čuvanje pšenice od mogućeg požara, ali i čuvali mjesto od mogućeg neprijateljskog napada, izlazeći na svaku dojavu o požaru u bilo koje susjedno selo. Za svoj doprinos u obrani domovine 15 članova našeg društva odlikovano je Spomenicom Domovinskog rata.

 

Razdoblje iza nas bilo je vrijeme održavanja društva, jer smo radili u veoma skromnim materijalnim i ostalim prilikama. Ponajviše vlastitim radom svih članova, uz određenu pomoć općine Garčin i donacijama pojedinaca i organizacija, posljednjih godina učinilo se mnogo na poboljšanju uvjeta rada. Polako zamjenjujemo staru i dotrajalu vatrogasnu opremu novom. Posebno smo zadovoljni, jer se konačno temeljito uredio naš mali vatrogasni dom koji bi kao nekad u prošlosti trebao postati mjesto okupljanja, obrazovanja i druženja sadašnjih i budućih vatrogasaca u Garčinu. S obzirom na pomalo od svih nas zanemarenu veliku važnost našeg dobrovoljnog vatrogasnog društva, očekujemo veću stručnu i materijalnu pomoć ponajprije od svih onih kojima je vatrogastvo ne samo obaveza.

 

Osim područja općine Garčin, za koje je osnovan, DVD Garčin intervenira i na području susjednih općina Oprisavci, Bukovlje, Donji Andrijevci, Klakar, Gornja Vrba i Podcrkavlje i to po zapovjedi nadležnog županijskog vatrogasnog zapovjednika. U sklopu Općine Garčin djeluje i DVD Klokočevik koji je s DVD-om Garčin udružen u VZO Garčin.

 

Još detaljniji izvještaj s proslave kao i galeriju slika možete pronaći na facebook stranici DVD Vatrogasci Garčin.