Redovito održavanje ili mjere opreza u Trnjanima

Nakon što je polovicom veljače, uslijed snažnog vjetra, puknulo stablo i srušilo se cijelom dužinom na automobil koji je u tom trenutku prolazio cestom u Trnjanima, nadležni su odlučili nemilosrdno obrezati sva okolna stabla.

Teško ozlijeđena vozačica očigledno im je bila snažan poticaj i ozbiljno upozorenje kako se takvo što više ne bi ponovilo.

Na desetci velikih starih stabala tako su još prošlog tjedna orezani, a njihove grane sada u hrpama stoje uz cestu pa i na pješačkim stazama. Općina Garčin možda je odlučila kako je ‘bolje spriječiti, nego liječiti’ pa su stabla, rekli bismo, sada okljaštrena.

– Ovo je malo radikalniji pristup orezivanju, iako se vidi da se radi o starijim stablima. Tehnolozi tvrtke Komunalac koji su odgovorni za takve poslove na području Slavonskog Broda, svakom stablu pristupaju individualno te, ovisno o njegovu općem stanju i starosti, odlučuju koliko će to orezivanje biti opsežno. Ovo prikazano na fotografijama, struka naziva ‘orezivanjem u glavu’, dakle, grane su potpuno uklonjene, što se ponekad primjenjuje za brzorastuće krošnje, ali se takav princip ne bi trebao koristiti za sva stabla jer onda ona ponekad duže vrijeme izgledaju poput otužnih stupova. Jasno, stabla mogu biti i opasnost za okolinu kao u slučaju nedavne nesreće u Trnjanima, ali su, isto tako, ona zdrava stabla, dobra zaštita za objekte. Potrebno je, dakle, pri donošenju odluka o orezivanju sagledati sve faktore. – kazao je direktor Komunalca, Pero Jelinić.

Iako je vrijeme uređenja voćnjaka, a u očekivanju proljeća građani te odgovorne gradske tvrtke naveliko režu suhe grane i one koje je potrebno ukloniti radi ljepšeg oblikovanja krošnje, ipak nam se čini kako su stabla u Trnjanima nastradala u većoj mjeri nego prethodnih godina.

 

 

Izvor: Sbplus