9. međunarodna revija rekonstruiranih narodnih nošnji u Trnjanima

Trnjani su se u subotu, 19.10.2019. godine,  dičili bogatstvom narodne baštine, ne samo Lijepe Naše, nego i susjednih zemalja. Tradicionalnu, 9. po redu međunarodnu reviju rekonstruiranih narodnih nošnji organizirali su domaći KUD “Lovor” i Posudionica i radionica narodnih nošnji Kulturnog centra Travno iz Zagreba. Jedinstvena je to manifestacija takve vrste u Hrvatskoj, ako ne i u cijeloj regiji, koja primarno odabire i nagrađuje najistaknutije vrijedne ruke izrađivača predstavljenih narodnih nošnji.

Tako su u Trnjanima predstavljene brojne muške i ženske narodne nošnje iz svih krajeva Hrvatske, te iz susjednih Srbije, Makedonije, BiH. A stručni žiri teškim je mukama, po vrlo strogim krirterijima, morao odabrati i nagraditi najbolje i najljepše. U kategoriji hrvatskih narodnih nošnji pobijedila je ženska i muška svadbena nošnja iz Šestina kod Zagreba koju je izradila Ruža Mihelj, a nosili su ju Dora Jureša i Ivan Čičko, članovi Hrvatskog seljačkog pjevačkog društva Sljeme.

A u kategoriji nošnji drugih naroda prvu nagradu osvojila je nova narodna nošnja iz beogradskog Posavlja predstavljena u okviru međunarodnog projekta Make It New.
Domaćinima, KUD-u Lovor iz Trnjana  zaista sve pohvale na organizaciji ove jedinstvene manifestacije koju su prepoznali i podupiru i iz Minisrtarstva kulture. Cilj je, kažu, postignut – revija je dobila međunarodni predznak. Manifestacija je upotpunjena i folklornim nastupima; s pirkazom svadbenih običaja predstavili su se članice i članovi Hrvatskog seljačkog pjevačkog društva Sljeme iz Šestina kod Zagreba, zatim gošće  iz Dalmacije – Ženski vokalni ansambl Oštrokonđe iz Solina, te domaći KUD Lovor sa starijom i dječkjom folklornom skupinom.
Prilog SBTV-a iz Trnjana pogledajte ovdje:

Galeriju fotografija možete pronaći ovdje.
Izvor: Brodportal